Forgotten Skills Workshop
Čop Coaching hanteert in de Forgotten Skills Workshop de Ronde Tafel als probaat middel bij veranderbehoefte (zie ook: waar toepassen). Delen van ervaring en persoonlijke ethiek doorbreekt mentale fixaties. Via het innerlijk kompas de weg naar participatie van betekenis gaan.
Het proces: De workshop kent een fasering in vijf stadia van volwassenheid
- Fase I: Bewustwording van individuele competenties en kennisname Forgotten Skills
- Fase II: Betrokkenheid op individuele Forgotten Skills
- Fase III: Bewustwording huidige waarden en Next Shared Values
- Fase IV: Betrokkenheid op Next Shared Values
- Fase V: Deelname aan een Riddelijke Organisatie
Fase I: Bewustwording van individuele vaardigehden en kennisname Forgotten Skills.
Wat zijn de Forgotten Skills en waarom hebben we ze nodig?
Forgotten Skills zijn oude Ridderdeugden die gaan over meesterschap in bepaalde kwaliteiten door beproeving van gedrag. Met het bekwaam zijn in de ‘deugden’ , zoals: dienstbaarheid, gelijkwaardigheid en trouw, ontwikkelde de Ridder innerlijke beschaving dat waarneembaar was aan zijn gedrag. Onze huidige tijdgeest vraagt een nieuwe visie op ‘competent zijn’ voor een nieuwe wereld. Daarvoor moeten we geheel anders dan we gewend zijn, gaan denken, voelen en handelen. In deze fase benoemt de deelnemer zijn/haar eigen vaardigheden en brengt deze in samenhang met de Forgotten Skills. Vervolgens aan de slag met de eigen schaduwzijde; welke mentale fixaties, angsten en overtuigingen heb ik? Welke laat ik los en welke maak ik productief?
Fase II: Betrokkenheid op Individuele Forgotten Skills
Bezinning op intrinsieke motivatie en de bouw van een Moreel Kompas
Drijfveren en persoonlijke passie en ehtiek worden blootgelegd in een Ridderscan. Aan de Epische Ronde Tafel worden elementen hieruit gedeeld en dialoog gebracht om aan te scherpen welke innerlijke waarden leidend zijn voor de deelnemer. Eigen waarden en motieven, persoonlijke bestaande vaardigheden en gekozen, te willen leren Forgotten Skills worden in een Moreel Kompas in kaart gebracht.
Fase III: Bewustwording huidige waarden en Next Shared Values
Wat zijn Next Shared Values en hoe ervaren we deze in een management game?
Next Shared Values zijn de gedeelde waarden van de toekomst om o.a. daadwerkelijk maatschappelijk verantwoord te kunnen handelen en duurzaamheid na te streven. Deze waarden betreffen ons allen en dienen daarom gemeenschappelijk gedefinieerd en beleefd te worden. De Ridderwaarden wáren door de broederschap gezamenlijk gedragen waarden, doordat een respectvolle omgang met elkaar dit mogelijk maakte. Hoe zijn in deze tijd tolerantie en sociaal begrip (randvoor)waarden om de verbinding te bewerkstelligen die nodig is om weer samenhang aan te brengen in de samenleving en organisatie als gemeenschap? Dat gaat over betrokkenheid en interesse…
- Hoe staat het met de oprechte belangstelling voor onze primaire doelgroep?
- Wat zijn onze huidige kernwaarden als organisatie en zijn ze congruent met de eigen waarden van de deel (werk)nemer?
Fase IV: Betrokkenheid op Next Shared Values
Bezinning op motieven en argumenten voor de herijking van gedeelde waarden
De kernwaarden worden inzichtelijk na de ervaring met de management game.
Aan de Epische Ronde Tafel worden de Next Shared Values doorleefd en gedeeld en krijgt men voeling voor de verhouding van oude Skills and Values met de vernieuwde, danwel hergeformuleerde kernwaarden van de organisatie.
Fase V: Deelname aan een Ridderlijke Organisatie
Real time cases uit de organisatie en de toepassing op problematiek
Het onderzoeken, oefenen en diep doorleven van de bestaande status quo en van de Forgotten Skills en de Next Shared Values hebben geleid tot een vergrootte zelfkennis van mens en organisatie. Er is sprake van een toekomst bestendige inspiratie die moreel handelen genereert omdat het gedrag van de deelnemers pas is gemaakt met de eigen waarden en de waarden van de organisatie. Er is Ridderlijkheid bereikt!
Conclusie
Om waarden echt te kunnen leven en uitdragen in een wereld in transitie waarbij er nog vaak sprake is van repressief beleid, dienen er individueel vaardigheden ontwikkeld te worden, om dit gegeven te keren. Tegelijkertijd werkt de gemeenschap in de Ronde Tafel dialoog aan het ervaren van gedeelde waarden en wederzijdse interesse.Die scholing beïnvloedt elkaar voortdurend en verhoogt de intrinsiekemotivatie van individu en gemeenschap. De persoonlijke dimensie en de sociaal collectieve dimensiebinnen uw organisatie worden gezonder en toekomstbestendig.